Geschiedenis

“Welkom bij ons mooie familiebedrijf”

Als ambassadeur van de familie en lid van de derde generatie Ruitenberg neem ik, Elsowina Ruitenberg, u even mee terug in de tijd, naar hoe het allemaal begon.

Amersfoortse jaren

De wieg van ons bedrijf stond ‘boven aan de berg’ in Amersfoort, waar mijn grootvader Willem in 1938 een agentschap met kantoor aan huis startte. In die beginperiode handelde hij voornamelijk in aardappelzetmeel. Jaren later kwamen daar pectine en zoethoutwortelextract bij. Aanvankelijk deed mijn grootmoeder Jet de administratie en ze vergaderden wekelijks met hun medewerkers in de serre.

De zaken gingen voorspoedig en al snel ontstond behoefte aan meer ruimte, dus verhuisde de firma W. Ruitenberg Czn.(WRC) naar Villa Genista aan de Utrechtseweg in Amersfoort. Grappig historisch detail: het ontwerp van dit rijksmonument is van Willems vader Cornelis sr.

Cornelis jr.

Willems oudste zoon, mijn vader Kees (Cornelis jr.), nam het bedrijf in 1967 over en in die periode kreeg innovatie meer aandacht. In 1973 resulteerde dat in een eigen laboratorium aan de Vanadiumweg in Amersfoort, gevolgd door een productielocatie waar poeders werden gemengd tot premixen. In 1984 kocht Kees een oude melkfabriek in Ruinerwold, die na enkele minder geslaagde projecten dienst is gaan doen als productielocatie voor de verwerking van vloeibare rook, drop en zoethoutextract en later ook voor verse vullingen. In 2019 openden we achter de oude fabriek een gloednieuwe productielocatie, modern qua inrichting en duurzaam qua bouw.

Na Kees’ pensionering in 1997 kwam het bedrijf onder dagelijkse leiding van een externe directeur, terwijl de familie als aandeelhouder betrokken bleef. Dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.

Onze stek in Twello

Toen het bedrijf in 2003 in Amersfoort uit zijn jasje was gegroeid, volgde de verhuizing naar Twello. Hier zijn zowel het hoofdkantoor van werkmaatschappij Ruitenberg Ingredients gevestigd, alsook twee productielocaties (voor Rudin®VegaCasing en de poedermengerij) en vier technologiehallen, waar we, in nauwe samenwerking met de klant, concepten en toepassingen ontwikkelen en testen.

Ruitenberg BasIQs

Begin 2013 werden de commerciële activiteiten voor het segment drop en zoetwaren afgesplitst van Ruitenberg Ingredients. Sindsdien opereert deze werkmaatschappij onder de naam Ruitenberg BasIQs; aanvankelijk vanuit het oude hoofdkantoor van WRC in Amersfoort en sinds eind 2021 vanuit een eigen kantoor in Twello.

 

Derde generatie Ruitenberg

Sinds een aantal jaren zijn mijn zus Marica, broer Cees Jan en ik als aandeelhouder/eigenaar actief betrokken bij beide werkmaatschappijen. Wij zijn de derde generatie Ruitenberg!

Vanuit ons familiekantoor in Amersfoort houden we ons bezig met diverse strategische en projectmatige zaken. Daarnaast zijn we begonnen om de vierde generatie Ruitenberg voor te bereiden op de toekomst. Dat doen we door op verschillende manieren hun belangstelling voor het familiebedrijf te wekken, terwijl ze tegelijkertijd in alle vrijheid hun levenspad kunnen invullen.