Nieuw consortium start project PULSE gericht op eiwittransitie
Onderzoek naar erwt, veldboon en lupine geeft impuls aan aandeel plantaardige eiwitten in onze voeding.
Het is noodzakelijk om het aandeel van plantaardige eiwitten in onze voeding te vergroten, willen we in de toekomst nog in voedselvoorziening kunnen blijven voorzien. Deze eiwitten kunnen onder meer gewonnen worden uit peulvruchten, liefst van lokale bodem. Erwt, veldboon en lupine zijn kansrijk in het Noordwest-Europese en dus ook Nederlandse klimaat. Er is echter nog veel onderzoek nodig. Recent werd het project PULSE goedgekeurd door SIA-RAAK: dit consortium richt zich op de ontwikkeling van hoogwaardige eiwitten-ingrediënten uit peulvruchten.
PULSE (Protein Utilisation from Legumes for a Sustainable European crop) is een samenwerking tussen HAS Hogeschool en contract research organisatie NIZO samen met zeven andere bedrijven: Limagrain, GEA, Cosucra, MFH Pulses, Ruitenberg Ingredients en Sofine Foods. De consortiumpartners bestrijken de gehele keten van zaadveredeling tot consumentenproducten. “Het is heel belangrijk dat het onderzoek zich richt op de hele keten”, stelt de projectleider van het PULSE project Fred van de Velde, Principal Scientist Protein Functionality van NIZO en docentonderzoeker Eiwittransitie bij HAS Hogeschool. “Alleen op die manier kunnen we onze ambitieuze doelstellingen bereiken.”
Duurzame eiwitproductie Zo willen de partners onder meer rassen van erwten en veldbonen selecteren en ontwikkelen die een verhoogd eiwitgehalte of verbeterde eiwitsamenstelling hebben. “Onze ambitie is om deze eiwitten breed toegepast te krijgen in een verscheidenheid aan voedingsmiddelen”, zegt Van de Velde. “Denk aan bijvoorbeeld het vervangen van kippenei-, melk-, of vleeseiwit.” Daarom wordt in het project ook de functionaliteit van deze eiwitten onderzocht en de invloed van het productieproces hierop. Een bijkomend voordeel is dat de gewassen daardoor voor agrarisch ondernemers aantrekkelijker worden om te verbouwen. Henny van Gurp, senior Projectleider Plant bij ZLTO: “Samen met onze achterban zijn wij continu op zoek naar mogelijkheden om de waarde van gewassen te verhogen. Door eiwitgewassen toepasbaar te maken in humane voeding, wordt waarde voor de akkerbouwers gecreëerd.”
Samenwerking onderwijs en bedrijfsleven Binnen HAS Hogeschool wordt het onderwijs nauw betrokken bij het project. Vanaf het nieuwe studiejaar in september gaat het project van start met zowel enkele afstudeeropdrachten bij verschillende consortiumpartners als onderwijsprojecten in eerdere leerjaren. HAS Hogeschool werkt graag samen met bedrijven binnen projecten, zoals PULSE. Collegevoorzitter Dick Pouwels: “Wij geloven sterk in de innovatiekracht van de sector zelf en helpen bedrijven daarbij. We maken daarbij bewuste keuzes voor bepaalde maatschappelijke vraagstukken.”