NIZO Food Research en Ruitenberg Ingredients bundelen hun krachten in ontwikkeling plantaardige eiwitvezels.
Begin dit jaar is de samenwerking tussen NIZO food research en Ruitenberg Ingredients van start gegaan. Bij Ruitenberg nemen we een door NIZO ontwikkelde technologie in gebruik om een nieuw ingrediënt op de markt te introduceren: plantaardige eiwitvezels.
De samenwerking is gestoeld op Ruitenbergs jarenlange expertise op het gebied van vlees- en bakkerijproducten en de wereldwijd toonaangevende expertise van NIZO food research op het gebied van eiwitten. Bij Ruitenberg beschikken we bovendien over eigen productiefaciliteiten.
Plantaardige eiwitvezels staan steeds vaker in de belangstelling van producenten van gezonde voedingsmiddelen. De technologie om eiwitten bruikbaar, functioneel en smakelijk te maken is ontwikkeld door NIZO. De eiwitvezels zijn zeer geschikt gebleken in o.a. vegetarische producten, visvervangers en hartige bakkerijproducten. De smaak en textuur (het mondgevoel) evenaren die van vlees, met een optimale ‘juiciness’ en ‘bite’.
Fred van de Velde, expert bij NIZO: “Wij doorgronden de complexe interactie van textuur en smaak bij eiwitten. Ook begrijpen wij de functionaliteit van eiwitten en hoe ze reageren in een verwerkingsproces. Daarin zijn wij dé voorloper in de wereld”.
Ruitenberg is een pionier in het vinden van creatieve, innovatieve oplossingen voor de voedingsmiddelenindustrie. Het ontwikkelen van een industrieel productieproces voor deze eiwitvezels wordt verzorgd door Ruitenbergs dochterbedrijf Food Research te Peize. Het behoud van functionaliteit en werkzaamheid van de eiwitvezels vraagt om specifieke behandelmethoden die op industriële schaal ontwikkeld gaan worden.
Ward van der Kaaij, algemeen directeur bij Ruitenberg, legt uit: “Wij zien de vraag naar alternatieven voor vlees toenemen en willen onze rol in het vegetarische segment uitbreiden. Onze kennis en expertise opgebouwd in de vlees-, en bakkerij-industrie kunnen wij daarvoor goed inzetten. De door NIZO ontwikkelde technologie voor de vervaardiging van een kwalitatief hoogstaande plantaardige eiwitvezel past prima bij deze strategie”.