Pionieren met food printing op industriële schaal
Wist u dat we al een aantal jaren onderzoek doen naar innovatieve combinaties van ingrediënten waarmee functionele eigenschappen of decoratieve elementen op voedingsmiddelen geprint kunnen worden? Inmiddels hebben we bij het ontwikkelen van onze ‘eetbare inkt’, Rudin®Jet, waardevolle kennis en ervaring opgedaan met 2D food printing. Die komen ons goed van pas bij het onderzoeken wat de mogelijkheden zijn van 3D food printing.
Dus toen we benaderd werden in het kader van het PrintYourFood project, een gezamenlijk initiatief van Wageningen Universiteit en Eindhoven Universiteit, was het voor ons al snel duidelijk: we zetten onze ervaring op dit vlak graag in en gaan meewerken aan dit onderzoeksproject. Onlangs ontving het project nog een mooi bedrag aan NWO-subsidie.
Dit project heeft tot doel om gepersonaliseerde en gezonde voedingsmiddelen te creëren met behulp van een 3D food printer. Onze bijdrage bestaat uit het delen van de gedegen kennis die we hebben op het gebied van rheologie en structureel gedrag van ingrediënten. Zo willen we in dit project de functionaliteit van de ingrediëntencombinaties gaan koppelen aan hun printbaarheid en de opbouw van een 3D-structuur. We streven ernaar om manieren te ontwikkelen waarmee we de printbaarheid van ingrediënten beter kunnen bepalen en voorspellen.