Plantaardige eiwitten: werk aan de winkel!

Bij Ruitenberg zijn we gewend om ervoor te zorgen dat ingrediënten werken. We doen al decennialang onderzoek en combineren en testen veel (nieuwe) ingrediënten, waarmee we functionele concepten en toepassingen voor voedingsmiddelen creëren. Dit doen we altijd in nauwe samenwerking met onze klanten.

Daarnaast zetten we ons als familiebedrijf vanzelfsprekend graag in om ons steentje bij te dragen aan het reduceren van de CO2-voetafdruk in de levensmiddelenbranche. Dus toen we werden geattendeerd op het EGGcited-project, waarbij functionele eiwitten zullen worden gewonnen uit gist dat door bierbrouwerijen is gebruikt (brewers spent yeast, BSY), was ons besluit om hieraan mee te werken snel genomen. Overigens heeft het Europees Regionaal Ontwikkelingsfonds onlangs een mooi subsidiebedrag aan dit project toegekend.

Voor dit onderzoeksproject EGGcited werken we samen met onderzoeksinstituut NIZO en start-up FUMI, een spin-off van Wageningen Universiteit. Onze inbreng bestaat uit het delen van onze kennis en expertise op het gebied van plantaardige eiwitstructuren. Zo kunnen we niet alleen de eiwittransitie van dierlijk naar plantaardig een extra impuls geven, maar dragen we ook bij aan een slimme manier om reststromen van brouwerijen te hergebruiken en te verwaarden.

Onze inzet sluit toevallig ook nog eens mooi aan bij het ‘Recreate’-thema van Wereldmilieudag van dit jaar. Daarmee komt de integratie van circulair ondernemen in onze branche op langere termijn weer een stap dichterbij.

Wilt u meer weten over dit onderzoeksproject? Lees dan hier verder: persbericht EGGcited (pdf)